You are hereForum / Pozostałe tematy / Inne zagadnienia / Symbol i Hymn Euro 2012

Symbol i Hymn Euro 2012

By anonim - Posted on 06 lipiec 2009

Budujemy drogi, hotele, stadiony, a zapominamy o takich z pozoru błahych sprawach jak logo i hymn mistrzostw.
Mnie trudno znaleźć jakieś charakterystyczne podobieństwo Polski i Ukrainy, więc uważam że powinniśmy się wzorować na logach poprzednich mundialów i mistrzostw, które się jakoś nie kojarzyły z państwami - organizatorami.
Jeśli chodzi o hymn to według mnie najlepsza była kompozycja Vangelis - FIFA z 2002 roku i dobrze byłoby, gdyby ktoś ze Spółki PL. 2012 chociaż poprosił go o skomponowanie utworu na EURO 2012.

Etykietowanie

http://www.youtube.com/watch?v=5Rgd-0YtHIo a co myślicie o tym, to tylko próba :)Efekt końcowy bedzie znacznie lepszy.

Moim zdaniem najlepiej byłoby gdyby hymn Euro 2012 skomponował zespół U2.Jest to jeden z najbardziej znanych zespołów na świecie ,pochodzą z Irlandii gdzie piłka nożna to sport narodowy lub jeden z najważniejszych i najbardziej lubianych przez Irlandczyków.
Polacy kochają U2 z wzajemnością :)

Poza tym ten zespół stworzyłby taki hit że każdy w Europie miałby na swoim Ipodzie czy MP3 tą piosenkę.

moim zdaniem to niech piosenke wykona zespól ENEJ! to chłopaki, ktorzy wywodza sie i z Polski i z Ukrainy, śpiewaja w obydwu jezykach, a ich muzyka jest rozpoznawalna i w Polsce i na Ukrainie. Ich występ pozwoliłby im uzyskac sławę światowa, bo jeśli już maja piosenki, to większośc z nich to hity ;)ich melodia jest barwna i kolorowa, optymistyczna... chyba tego własnie szukamy, naszej mlodej krwi, co nie? :d (piszac to myślałam o piosenkach Hello Radio, Noc, Państwo B czy Żyj ;p)

Jeśli nie będzie innych wyjsc to poprosmy Shakirę, żeby nam też zgotowała taki hit jak w Afryce rok temu ;> a jak nie to Pittbull'a ;D haha, ich piosenki napewno będa hitami na caaaały świat ^^ a wszyscy będa tanczyc za krolowa tańca - Shakira do jej nowego zajebistego układu choreograficznego <3

Utwór powinien być ponadczasowy, ale też w miarę moderny. Połączenie muzyki pop, elektronicznej i klasycznej świetnie dałoby sobie radę z takim wyzwaniem.

No i piosenka według mnie nie powinna być po polsku, ani ukraińsku (no może kilka słów w refrenie po polsku i ukraińsku by nie zaszkodziło), bo w końcu to międzynarodowy event sportowy, na którym będą ludzie z całego świata, trzeba to uszanować.

Teledysk? Ciągle pieprzycie o tych strojach ludowych itp. Jak dla mnie to powinniśmy iść w przód i teledysk wyglądać mniej więcej tak:

- jedna scena ze strojami ludowymi i wsią
- gra w piłkę na rynku krakowskim
- gra w piłkę gdzieś we Lwowie albo w Kijowie
- stadion
- symbol jedności rasowej (wszystkie rasy grające razem w piłkę gdzieś na łonie typowej słowiańskiej natury)

Moim zdaniem pomysł bomba, ale i tak pewnie nikt "z góry" tego nie przeczyta. Szkoda :P

UWAZAM,ZE UTWOR MA TO COS W SOBIE,BEDZIE ZAPAMIETANY,MOZE I UTRWALONY NA WIEKI,BO TEN UTWOR JEST WIELKI.W KONKURSIE X-FACTOR WYSTAPIL GIENEK LOSKA-MYSLE,ZE PORADZILBY ZASPIEWAC,GO TAK DOBRZE JAK NIEMEN.GIENEK PORWAL PUBLICZNOSC SWOIM PIERWSZYM WYSTEPEM,MYSLE,ZE JEGO WYKONANIE,UTWOR PODBIJE CALY SWIAT.

W letnim klimacie EURO najlepiej zaśpiewałaby rumuńska ślicznotka, o której ostatnio głośno - INNA.
Jej piosenki są udane, taneczne, wpadają w ucho, a ona sama z pewnością podjęłaby się tego zadania. Warto to rozważyć.
Fakt, nie jest ani Polką, ani Ukrainką, ale w końcu EUROpejką. Do tego robi świetną muzykę taneczną i jestem pewien, że jezeli doszłoby to do skutku, to byłby to z pewnością dobry hicior.

zobacze sobie ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=wA4GfyQ1ap4&feature=related Monika Dryl śpiewa piosenke Maryli Rodowicz - Futbol

Mój pomysł jest taki, aby hymn ten coś symbolizował. Postawiłbym na "NADZIEJĘ" i "WALKĘ". Raz, że w piłce nożnej zawsze na początku jest trudno, trzeba się nacierpic, poświęci, a dopiero to owocuje sukcesami - jak w życiu. Podobnie było z historią naszych obu państw - zawsze mieliśmy pod górkę, ale udało nam się wyjśc z trudnej sytuacji i to euro jest tego dowodem. Nikt nie wierzył że będziemy miec euro, a je mamy. Nikt nie wierzył kiedyś że będziemy dziś wolnym krajem, a jesteśmy. Nikt nie wierzył, że np. Urugwaj będzie trzeci na świecie, a był. Są miliony takich skojarzeń z piłką nożną, jak i z naszymi krajami i obywatelami. A wszystko dzięki NADZIEJI i WALCE. Ponadto w europie mamy raczej opinie pacowitego kraju z racji masowych emigracji za pracą, ale to pomińmy :P Można by też tak pokazac to całej europie w pięknym świetle żeby inne zle opinie i stereotypy wymazac. Łatwo to połączyC: najpierw nadzieja, puźniej ciężka praca, w końcu walka i na koniec zwycięstwo - idealny opis naszych państw na przełomie lat,współczesnych polaków i ukraińców dążących ciężką pracą, do perfekcji w kariery zawodowej, a jednocześnie typowy opis piłki nożnej. Mam wizję jak zrobic taki spot ;P Już widzę jak CRISTIANO RONALDO podaje do pracownika stoczni gdzieś w stoczni gdańskiej. albo torresa przebranego za np. dostarczyciela ulotek BIEGNĄCego z ulotkami i przy tym robiącego sztuczki piłkarskie z uśmiechem na twarzy. hahaha Cos folklorystycznego tez by mozna dodac ale wtedy koniecznie w wykonaniu dzieci, na wesolo.
Musi to byc teledysk całkowicie pozytywny, nawet w tym trudniejszym początkowym momencie, bo taki przekaz ma futbol. Ciężka praca na treningach , chodż wygląda na ciężką tak naprawde sprawia przyjemnoś. Walka o niepodległośc była niebezpieczne, przepełnione cierpieniem ale dawało siłę i obraz tego jest pozytywny.ITD.

MELODIA;
- najpierw taka groźniejsza melodia, ale nie smutna - taka waleczna bym powiedział, tylko też nie agresywna ;P (ciężko to opisaC) aż do finałowego momentu, gdzies od połowy gdzie pokazywane by były same sukcesy i radośc w pozytywną melodią A kto zaśpiewa to drugorzędna sprawa,ważniejsze jest o czym, - koniecznie po angielsku, bo to jednak ma byc hymn euro a nie polski.

Posłuchajcie mojej nutki na dopełnienie opisu mojej wizji bo
coś na ta nute bym to widział tylko przerobic ja na futbol:

http://www.youtube.com/watch?v=H5u2a5v0LsA

Dziele sie tym, bo jak sie bawilem przy tworzeniu tej nutki to co chwile miałem skojarzenia z piłką nożną (nie wiem dlaczego), chodziło mi o ogólnie pojęte 'trudne ŻYCIE' z happy endem;P CAŁY SPORT ;P pozdrawiam

dumka na 2 serca jest piękna ale to nie ma nic wspólnego z piłką nożną!:) piosenka musi być radosna, skoczna, naturalnie z elementami kojarzącymi się z danym krajem. Tak- Shakira nie pochodzi z Afryki, jednak piosenka "Waka waka" jest kwintesencją tego kontynentu (nie mówiąc już o teledysku w którym Shakira tańczy z tancerzami ZUMBĘ- tradycyjny taniec afrykański). Tak więc dobrze by było gdyby była to jakaś gwiazda światowego formatu (aby nadać powagi imprezie) jednak wykonująca piosenkę z tradycyjnymi wstawkami słowiańskimi np. słowami lub charakterystycznymi instrumentami. Boję się, że jak zwykle przesadzimy w którąś stronę i albo piosenka będzie bardzo nowoczesna, światowa i nie mająca nic wspólnego z naszą kulturą, albo będą ją wykonywać jacyś polscy lub ukraińscy wykonawcy i jak zwykle skończy się na tandecie i latającym silikonie. Na koniec pewna anegdota:):) Ostatnio bardzo intensywnie myślałam o tym jak będzie wyglądało rozpoczęcie euro 2012. Potem, przed snem oglądałam teledyski Beyonce. Oczywiście jak to u mnie bywa przyśniła mi się ona na stadionie (nie wiedzieć czemu ale Euro w moim śnie odbywało się w Krakowie:))a za nią stały setki pań w tradycyjnych strojach polskich i ukraińskich tańczące układ podobny do tego z teledysku "Single ladies". Wyglądało to komicznie ale zabawa była... no po prostu kosmos:) Mam nadzieję, że organizatorzy wykażą się podobną pomysłowością:)
ps. a oto link do teledysku o którym mówiłam:):):) może moja senna wizja poprawi komuś humor:)
http://www.youtube.com/watch?v=4m1EFMoRFvY

Moim zdaniem to powinno być coś mega skocznego i wesołego. Ciekawe co zaproponował by Bregovic (tak wiem że jest Serbem ale czy pamiętacie ten świetny duet
z kayah? :D Ta melodia niemal idealnie mi pasuje, zdecydowanie ma moc :) http://www.youtube.com/watch?v=EkXXJE_3kQA
Znając życie będzie pewnie kilka oficjalnych piosenek Euro 2012 jak np. w 2008 (Shaggy, Enrique) czy na mundialu w RPA (Waka waka i Waving flag, Oh Africa to piosenki idealnie wyrażające klimat mistrzostw.
Mam nadzieję że piosenka będzie po polsko-ukraińsku a nie w całości po angielsku jak na Euro 2008 (te piosenki nie miały nic wspólnego z Austrią czy Szwajcarią!) Piosenka musi zapadać w pamięć, i kojarzyć się z Polską i Ukrainą...Oczyma wyobraźni widzę już teledysk: piękny, mnóstwo kolorów, tradycyjne stroje i ludowe tance :)
A co do maskotki to...hmmm...Lwy, tygrysy..to takie pospolite...Co powiecie na Polkę w tradycyjnym stroju (Pyzę :)) i Ukraina z piłką? xD To było by naprawdę fajne i oryginalne :D
http://allegro.pl/folkstar-brelok-z-lowiczanka-pyza-lowicka-folk-i125219...
i http://allegro.pl/folkstar-brelok-z-lowiczakiem-boczek-lowicki-i12521985... w formie maskotek :)
Pozdrawiam,

a co powiedzielibyście na "Hej sokoły" ale w jakiejś takiej wersji bardziej popowej? Zaśpiewane przez Edytę Górniak i np. jakiegoś Ukraińca? Moje marzenie, jeśli chodzi o hymn naszego Euro. Albo ewentualnie "Dumka na dwa serca"!
oby ze wyskoczyli z jakąś popową szmirą w stylu Rusłany :( bo tego nie zdzierżę, cały świat nas zobaczy jako dzikusów! :D

Moim zdaniem powinna być Dumka na dwa serca.

BASIA TRZETRZELEWSKA znana na całym świecie a dodatkowo na nowej płycie super kawałek " winners" pasuje jak nic innego

ha ha ha Rubik sam wszystkiego nie wyklaszcze ale jak mu pomoże 38mln Polaków i 46mln Ukraińców to może da radę ;d;d
a kto zaśpiewa hymn Polski? już wiadomo? wg mnie to powinna być młoda, bardzo znana osoba, która naprawdę potrafi śpiewać, no i oczywiście Polak/Polka. moje propozycje to: Artur Gadowski (może już nie jest młody ale resztę spełnia), Ania Wyszkoni, Ewa Farna lub Patrycja Markowska. a wasze propozycje?

może Rubik? cała Polska i Ukraina klaszczą...

a ja myślę, że na hymn trzeba ogłosić konkurs kompozytorski na określony utwór! i to jak najszybciej!

a ja bym wolał aby hymn 2012 napisał Pan Krzysztof Penderecki lub Pan Zbigniew Preisner.. Niech to zrobi ktoś z Polski.

wedlug mnie skoro hymn na mundial w RPA mogla zaspiewac SHAKIRA to moze na imprezie o skali europy jak i swiata czyli EURO 2012 zaspiewa WHITNEY HOUSTON

ja bym chcial aby na otwarciu mistrzostw wystapila gwiazda swiatowego formatu np whitney houston

Moim zdaniem powinno to być coś skocznego i wpadającego w ucho jak na ostatnim euro shakira i vaving flag. Fajne bo jak się to gdzieś słyszy to od razu kojarzy się z euro w RPA, a potańczyć do tego też można. Byłbym bardzo zawiedziony, gdyby to była piosenka typu futbol-maryli rodowicz, kiedyś może była ona przyjazna dla ucha ale nie na te lata...

A co powiecie na Wilki "Idziemy na mecz"

http://www.youtube.com/watch?v=LCtpd7E9hBk wesołe i smutne i prawdziwe.

Szukaj na Projekt2012.com.pl

Nawigacja